No products in the cart.

WordPressissä on oletuksena valmis ulkoasu, Twenty Seventeen, joka näyttää ihan kivalta, mutta ei välttämättä sovi monenkaan tarkoituksiin, siinä on liian isot kuvat tai omituiset fontit. Voit esikatsella sitä klikkaamalla “Preview” -nappia. Ei muutakuin vaihtamaan sivupohjaa.
Esimerkkejä maksuttomista teemoista>
Uutta sivupohjaa voit kokeilla WordPressin hallintapuolella kohdassa “Ulkoasu > Teemat”. Klikkaa “Lisää uusi” ja pääset selaamaan WordPressin ilmaisia sivupohjia. Älä kuitenkaan poista vanhaa, koska jos et tykkääkään uudesta pohjasta, sinun ei tarvitse tehdä kaikkia muokkauksia uudelleen, sen kuin vaihdat takaisin vanhaan. Teemaa voi katsella esikatselussa jopa omilla sisällöillä, mutta ulkoasu ei ole usein vielä kovin kaksinen, kun teemakohtaisia ominaisuuksia ei ole asetettu. Kun sopiva löytyy, klikkaa “Asenna” ja sen jälkeen “Ota käyttöön”, oma osoitteesi (livesite) näyttää sivuston uudella ulkoasulla.
Saat selattua läpi WordPressin teemat, miltä sivustosi tulee näyttämään. Asennat ilmaisen hienon ulkoasun tai aloitat kotisivusi siltä pohjalta.
MUTTA: Teema ei näytäkään ihan siltä kuin demosivuston tarjoama ulkoasu… Se on rujo ja kalpea, ilman hienoja elementtejä.
Tässä vaiheessa sanoisin että helpointa on vetää jalat suurista saappaista ja soittaa allekirjoittaneelle, tai täyttää tarjouspyyntölomake, mutta jos silti haluat itse oppia, niin sekin on mahdollista. Sivupohjaan tutustuminen on täyttä työtä ja siihen kannattaa varata aikaa. Miten muokata sivusto sellaiseksi kuin demossa?
WordPressin sivupohjat voivat olla kenen tahansa koodaamia. Useimmat ovat kokemukseni mukaan Aasiassa koodattuja, mutta alkuperää harvoin on missään näkyvissä, joskus alkuperämaan bongaa PayPalin kuitista. Voi siis kuvitella, että on vain koodaajan moraalista kiinni, minkälaista jälkeä ilmoille päästää.
Teemagalleriassa on paljon sivupohjia erilaisilla ominaisuuksilla. Yleensä ominaisuudet ovat ilmaisissa hyvin riisuttuja ja maksamalla muutamista kympeistä sataseen, Commercial sivupohjasta saa enemmän. Ilmaisesta sivupohjasta on yeleensä Pro-versio, jonka saa käyttää asennettuaan ensin ilmaisen kokeilumielessä ja sitten maksusta päivittämällä sen proversioon. Kiinnitä huomiota teeman “Tags” osioon, jossa luetellaan sen ominaisuudet.
Teemojen haussa “Features filtter”istä voi valita esim.:
Ulkoasu lienee helpointa valita maksullisista sivupohjista (parhaat maksavat kehittäjillä 50-100€/asennus), koska ne ovat valmiiksi responsiivisia (näkyvät oikein mobiililaitteilla), ja oikeasti muokattavissa yrityksenne graafisen ulkomuodon mukaiseksi. Kielen käännökset ovat niissä useimmiten huomioitu, ja se kannattaa ainakin tarkistaa. Käännökset suomeksi ovat työläitä jos ne joutuu tekemään suoraan lähdekoodiin. Kaikki muokkaukset ovat käsityötä mikä on suurin menoerä WordPress-kotisivuissa. Paraskaan teema ei taivu ihan kaikkeen, mutta muutamien asioiden huomioiminen minimoi muutostöitä.
Maksullistenkin sivupohjien valinnassa ei näe metsää puilta jos katsoo vain ulkoasua. On tutkittava minkälainen käyttöliittymä työkaluilla on, jotkin voivat olla varustettu ominaisuusmuokkaimien hirviömäisillä käyttöliittymillä, joista ei löydä helposti esim. taustavärin vaihtopaikkaakaan, vaan etsimiseen menee julmasti aikaa, kun pitää ensin opetella koodaajan aivotukset käyttöliittymäsuunnittelussa.
Olen törmännyt esim. ProPhoton valokuvaajille tarkoitettuihin teemoihin, joissa on aivan kamala valikoiden hallinta, kun senkin voisi tehdä WordPressin sisäänrakennetulla valikkohallinnalla helpommin.
Tutkisin siis ihan ensiksi teeman tekijän Support forumin sekä “Knowledge basen”/ “Theme guide”, annetaanko teeman käyttöön minkäänlaista ohjeistusta. Tässä esimerkki hyvästä supportista, jossa on paljon viimepäivien mukaan kommentteja (tekijä on aktiivinen auttamaan, lue muutama loppukommentti, onko kysyjä saanut oikeasti avun?) sekä ohjeistusta heidän eri teemoilleen.
Teemakohtaista ohjesivua kannattaa myös vilkaista; tässä hyvä esimerkki kattavasta ohjesivustosta: NovelPro teemaan, jossa on useampi kohta, selostettuna kuvin. Ohjesivuista näkee myös onko taustavärin vaihto tehty simppelillä lomakkeella vaiko käyttäjää ajattelemattomalla teeman omalla editorilla, jonka ensin opetteluun mene tuntikausia. Jos ohjeessa ei ole kuvia, koodaus on yleensä jälkimmäistä koulukuntaa.
Hyvästä maksullisesta teemasta löytyy ilmaisversio, jolla teemaa voi kokeilla omaan WordPressiin. Kokeilemalla sivupohjan muutoksia hallintasivulla “Ulkoasu > Mukauta” ja ohjesivuja kahlaamalla saat viriteltyä sivustosi sellaiseksi kuin se demossa näyttää. Parissa keskittyneessä tunnissa pitää pystyä muokkaamaan vaivatta sivusto kuntoon, mutta jos se ei onnistu, on ehkä hyvä vaihtaa parempaan.
Saadaksesi joitain sivujesi ominaisuuksia käyttöön, joudut ehkä asentamaan lisäohjelmia, kuten Jetpackin, jonka mukana tulee paljon vimpaimia, joilla hallita sivujesi sisältöä. Nämä ovat jonkinlaisia teemojen tekijöiden ja lisäosien koodaajien sopimusosia, koska pyörää ei aina kannata keksiä uudelleen.
Lisäosista saattaa kuitenkin tulla tietoturvariskejä joten niiden asennuksessa tulee olla tarkkana ja käyttää vain luotettavia ja hyväksi äänestettyjä lisäosia.
Kannattaa huomioida, että jos haluaa käyttää tiettyjä WordPressin lisäosia, kuten WooCommerce verkkokauppa-ohjelmistoa, täytyy valita myös sitä tukeva teema, muutoin verkkokauppa näyttää WC:n oletusulkoasulla, joka ei ole välttämättä sopiva omaan ulkoasuun. Eli uusia ominaisuuksia WordPressiin lisätäkseen, joutuu ehkä valitsemaan ulkoasun uudelleen TAI edessä on paljon räätälöintiä.
Käytännössä jos vanha teema ei tue Woocommercea, se saadaan istumaan vanhaan ulkoasuun vain räätälöimällä, mikäli vanha teema halutaan säilyttää.
Sivupohjan voimme suunnitella myös alusta loppuun räätälöitynä, mutta käytännössä kannattaa aina ottaa ainakin jokin hyvä teema pohjaksi, joka toimii quidelinena yksilöllisen suunnitteluun. Käytännössä se tarkoittaa aina lapsiteeman tekemistä ja paljon muokkauksia. Lapsiteema tehdään jotta teemaa päivitetäessä muutokset säilyisivät.
Täysin uuden sivupohjan suunnittelu olisi tuplasti ellei triplasti kalliimpaa koko sivuston kustannuksiin nähden, koska se sisältää paljon koodaustyötä ja räätälöintiä, muutoksia ja muokkausta.
Jos pääsit loppuun asti mutta tämä kaikki tuntui jotenkin ylivoimaiselta, täytä ihmeessä tarjouspyyntölomake, niin katsotaan miten sinun sivustosi saadaan toimimaan WordPressissä.
WordPress on oikein käytettynä loistava työkalu monenlaisten sivustojen tekemiseen.